نماد سایت پایگاه خبری و تحلیلی رشد

تا پای جان / جدال نفسگیر آتش نشانان در بیمارستان گاندی

آتش‌نشان تهرانی در اطفا حریق بیمارستان گاندی

آتش‌نشان تهرانی در اطفا حریق بیمارستان گاندی

پایگاه خبری و تحلیلی رشد ( roshdnews.ir) ۵ساعت جدال نفسگیر ۲۵۰ آتش‌نشان تهرانی با حریق گسترده‌ای که بیمارستان گاندی را در بر گرفته بود با پایانی خوش همراه و این آتش‌سوزی بدون حتی یک مصدوم مهار شد. اما این عملیات چگونه رقم‌خورد و چطور آتش‌نشانان از وقوع فاجعه جلوگیری کردند؟

به گزارش ایسنا، روزنامه همشهری در مطلبی در تیتر یک شماره امروز خود با این عنوان نوشت:

شروع آتش‌سوزی

عصر پنجشنبه، حال و هوای پایتخت، حال و هوای جشن بود و عید؛ خیابان‌ها پر بود از مردمی که هدیه، جعبه شیرینی یا دسته‌گلی در دست به این طرف و آن‌طرف می‌رفتند و خود را برای برگزاری مراسم روز پدر و عید میلاد امیرالمومنین(ع) آماده می‌کردند. آن‌روز اما برای آتش‌نشانان روز دیگری بود. هیچ‌کس خبر نداشت قرار است آنها راهی ماموریتی سخت و خطرناک شوند تا اینکه ساعت ۱۸:۲۰ زنگ خطر آتش‌نشانی به صدا درآمد و آتش‌نشانان در جریان حریق در ساختمان بیمارستان گاندی قرار گرفتند.

محل حادثه
با حضور نخستین‌ تیم‌ها اطلاعات تازه‌تری در اختیار آتش‌نشانان قرارگرفت. آنطور که مشخص بود، آتش‌سوزی از نمای کامپوزیت ساختمان هتلینگ (مهمانپذیر) بیمارستان آغاز شده بود. از آنجا که کامپوزیت به‌شدت قدرت اشتعال دارد و به سرعت می‌تواند آتش را گسترش دهد، آتش در طبقات بالا به داخل ساختمان سرایت کرده بود.بررسی‌ها نشان می‌داد که ساختمان هتلینگ در مجاورت ساختمان اصلی بیمارستان که بیماران در آنجا بستری هستند، قرار دارد و فاصله آنها فقط یک نورگیر است. بنابراین احتمال اینکه آتش از ساختمان هتلینگ به ساختمان اصلی سرایت کند و جان بیماران را به خطر بیندازد نیز وجود داشت. همچنین معلوم شد که ساختمان هتلینگ بیمارستان در حال بازسازی است و بنابراین هنوز به بهره‌برداری نرسیده و خانواده بیماران در آن حضور ندارند. با این حال تعدادی از پرسنل در این ساختمان حضور داشتند که جانشان در خطر بود.

مأموریت چندجانبه

صدای آژیر خودروهای آتش‌نشانی و امدادی خیابان ولی‌عصر را پر کرده بود و تیم‌های مختلف اطفای حریق و نجات با خودروهای سبک و سنگین آژیرکشان راهی محل حادثه بودند.در مدت زمانی کوتاه تیم‌هایی از ۱۲ایستگاه در این حادثه حضوریافتند و ۲۵۰آتش‌نشان به جدال با حریق پرداختند. اما در این میان ماموریت هر یک از آنها متفاوت بود.نخستین ماموریت، حضور در طبقات هتلینگ و نجات افراد گرفتار در آنجا بود. ماموریت دوم مهار حریق در ساختمان هتلینگ بود و ماموریت سوم، حضور در ساختمان اصلی بیمارستان برای جلوگیری از سرایت آتش به آن. ماموریت چهارم نیز خارج کردن بیماران از طبقات خطرناک بود و ماموریت پنجم، تخلیه دود از طبقات. آتش‌نشانان برای انجام این ماموریت‌ها به چند گروه تقسیم شدند و عملیات اطفا و نجات کلید خورد.

مسیر سخت

مهم‌ترین مرحله از عملیات آتش‌نشانان، اطفای حریق نمای کامپوزیت بود. تنها راه دسترسی به این قسمت، خیابان ولیعصر بود. چون استقرار خودروهای آتش‌نشانی به سختی ممکن بود، نردبان‌های آتش‌نشانی به کمک آتش‌نشانان آمدند. سیدجلال ملکی، سخنگوی آتش‌نشانی تهران به همشهری می‌گوید: با استقرار نردبان‌ها، آب از فاصله دور و با فشار زیاد به روی آتش‌ ریخته می‌شد و این در حالی بود که تکه‌های شعله‌ور نما از طبقات بالا به پایین سقوط می‌کرد و باعث شعله‌ور شدن آتش در طبقات پایین می‌شد.

تخلیه بیماران

یکی دیگر از مراحل ماموریت آتش‌نشانان خارج کردن بیماران از ساختمان اصلی بیمارستان بود. اما برخی از بیماران تحت مراقبت ویژه بودند و انتقال آنها به راحتی امکان‌پذیر نبود. ازاین‌رو آتش‌نشانان ۱۲نفر از بیماران را که تحت مراقبت ویژه بودند، به طبقات و محل‌های امن‌تر منتقل کردند و بقیه بیماران که بیش از ۶۰نفر بودند از طریق پله‌ها و درهای خروجی خارج شدند تا با کمک اورژانس به سایر بیمارستان‌ها انتقال یابند. تعدادی هم با خودروی شخصی به بیمارستان‌های دیگر منتقل شدند تا ترخیص شده و به خانه بروند.

در کمین آتش‌

ماموریت یکی از گروه‌های آتش‌نشانی جلوگیری از سرایت حریق به ساختمان اصلی بیمارستان بود . در این شرایط تعدادی از آتش‌نشانان با در دست داشتن سرلوله‌های آماده، راهی طبقات ساختمان اصلی بیمارستان شدند. وظیفه آنها حضور در مرز بین ساختمان اصلی بیمارستان و ساختمان هتلینگ بود تا درصورت هجوم شعله‌های آتش به ساختمان اصلی بیمارستان، آن را خاموش کنند.

۵ساعت نفسگیر

در این عملیات سخت و نفسگیر، بیش از ۲۵۰آتش‌نشان به همراه ده‌ها خودروی سبک و سنگین امدادی و تانکرهای آب حضور داشتند و در نهایت پس از حدود ۵ساعت عملیات بی‌وقفه بود که آتش‌نشانان موفق شدند حریق را به‌طور کامل مهار کنند.به‌گفته سیدجلال ملکی، این عملیات با تلاش آتش‌نشانان و لطف و نگاه ویژه امیرالمومنین(ع) بدون هیچ تلفات و مصدومی به پایان رسید و شعله‌های آتش در حالی مهار شد که آتش‌نشانان توانسته بودند تمامی افراد حاضر در ساختمان را خارج کنند. پس از مهار حریق، عملیات لکه‌گیری نیز تا ساعت ۳۰دقیقه بامداد جمعه ادامه داشت و پس از آن آتش‌نشانان ۲ایستگاه برای احتیاط و جلوگیری از آتش‌سوزی دوباره در محل حادثه ماندند و سایر آتش‌نشانان با اتمام عملیات به ایستگاه‌های خود برگشتند.

تجهیزات تنفسی

گروهی از آتش‌نشانان که وظیفه تخلیه افراد از طبقات مختلف را داشتند، با در اختیار داشتن تجهیزات تنفسی راهی طبقات شدند. این در حالی بود که با توجه به آتش‌سوزی، برق بیمارستان قطع شده بود و آسانسورها از کار افتاده بودند. برخی از آتش‌نشانان مجبور بودند با تجهیزاتی که بیش از ۱۲کیلو وزن داشتند بیش از ۴۰۰پله را بالا بروند تا افراد گرفتار را نجات دهند.

مدیریت درست و اصولی حادثه

حادثه بیمارستان گاندی تلفات جانی نداشت و ۹۳ بیماری که در آن بستری بودند به سایر مراکز درمانی منتقل شدند. علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت : «۴۲بیمار به۳بیمارستان منتقل و ۵۱بیمار هم ترخیص شدند. با مدیریت خوب آتش‌سوزی توسط آتش‌نشانان مهار و لکه‌گیری هم انجام شد و همکاران ستاد مدیریت بحران منطقه ۶ هم پای کار آمدند اما وضعیت به‌گونه‌ای نبود که ستاد مدیریت بحران تشکیل شود.»

باز بودن مسیر برای امدادرسانی

برای اینکه خودروهای آتش‌نشانی به‌موقع در محل حادثه حاضر شوند، نیاز بود که مسیرها باز باشند. در حادثه بیمارستان گاندی، مأموران پلیس راهور بلافاصله در محل حاضر شدند و علاوه بر اعمال محدودیت تردد در معابر منتهی به بیمارستان برای جلوگیری از اختلال در عبور و مرور شهروندان، مسیرهای جایگزین تعیین کردند. به‌گفته سرهنگ فیروز کشیر، معاون آموزش فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران، ۴ محدودیت ترافیکی در خیابان‌های ولیعصر، وزرا و احمد قصیر اعمال و از شهروندان تقاضا شد سفرهای درون‌شهری به این محور را کنسل کنند.

خروج از نسخه موبایل