روز جهانی ارتباطات و ضرورت بازنگری در صنعت فناوری اطلاعات

پایگاه خبری و تحلیلی رشد ( roshdnews.ir ) روز جهانی ارتباطات؛ فرصتی برای بازنگری در صنعت فناوری اطلاعات
۱۷ مه یا ۲۷ اردیبهشت ماه روز جهانی مخابرات یا ارتباطات نام دارد که هدف اصلی روز جهانی مخابرات (WTD) اهمیت ارتباطات و نحوه انتقال اطلاعات در سراسر جهان و افزایش آگاهی از ارتباطات حیاتی در زندگی و توسعه فناوریها در این زمینه است.
به گزارش ایسنا، اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) یک سازمان بینالمللی وابسته به سازمان ملل متحد است. این اتحادیه دومین اتحادیه قدیمی پس از کمیسیون راین است و وظیفه قانونگذاری و مدیریت فضای فرکانسی، تدوین استانداردهای تبادل داده و اطلاعات و همچنین کمک به رشد و توسعه ارتباطات در سراسر جهان را برعهده دارد و مقر این سازمان در ژنو سوئیس واقع شده است.
این اتحادیه در سال ۱۸۶۵ پس از اختراع تلگراف ۲۰ کشور اروپایی نهادی را به عنوان اتحادیه بینالمللی تلگراف تاسیس کردند که اولین مقررات بینالمللی ارتباطات راه دور (مخابرات) در آن به تصویب رسید.
اتحادیه مذکور پس از کنفرانسی جهانی در مادرید اسپانیا به اتحادیه بینالمللی ارتباطات راه دور (مخابرات) یا همان ITU تغییر نام داد. پس از تاسیس سازمان ملل متحد، در سال ۱۹۴۵، آیتییو به نهادی وابسته به این سازمان تبدیل شد. اجزای تشکیل دهنده ITU از سه بخش ۱- بخش استاندارد سازی مخابرات؛ ۲- بخش مخابرات رادیویی؛ ۳- بخش توسعه مخابرات تشکیل شده است.
۱۷ مه یا ۲۷ اردیبهشت ماه روز جهانی مخابرات یا ارتباطات نام دارد. هدف اصلی روز جهانی مخابرات (WTD) اهمیت ارتباطات و نحوه انتقال اطلاعات در سراسر جهان و افزایش آگاهی از ارتباطات حیاتی در زندگی و توسعه فناوریها در این زمینه است. روز جهانی مخابرات و اطلاعات حتی توسط سازمانهایی مانند یونسکو جشن گرفته میشود و هر ساله با موضوع مختلفی برگزار میشود.
هرساله دبیر کل اتحادیه بینالمللی مخابرات در پیام خود به مناسبت روز جهانی ارتباطات، شعاری را برای آن سال انتخاب و تاکید میکند که کشورهای عضو برای تحقق این شعار تلاش کنند که امسال هم شعار «برابری جنسیتی در تحول دیجیتال» برای این روز انتخاب و اعلام شد.
اتحادیه جهانی ارتباطات با اعلام این شعار، اعلام کرد جهان به آهستگی به سمت برابری جنسیتی در استفاده از اینترنت حرکت میکند، بر اساس گزارش واقعیات و آمارهای ۲۰۲۴ اتحادیه جهانی مخابرات، در سال ۲۰۲۴، حدود ۷۰ درصد از مردان در سراسر جهان از اینترنت استفاده میکردند، در حالیکه این رقم برای زنان ۶۵ درصد بوده است.
این نهاد سازمان ملل خاطرنشان کرد شکافهای جنسیتی، جغرافیایی و اقتصادی، همچنان مانعی برای دسترسی برابر به اینترنت هستند. برابری برای زنان و دختران در بخش آیسیتی، همچنان یک چالش مداوم برای گسترش منافع فناوریهای نوین به همه انسانها، فارغ از جنسیت، سن، توانایی یا موقعیت مکانی است.
در ایران نیز هرسال به این روز توجه ویژه ای می شود و از مهم ترین پروژه های ارتباطی بهره برداری و رونمایی می شود. به طور مثال سال گذشته مسئولان پس از بازدید نمایشگاه آخرین اقدامات، ۶ پروژه بزرگ و زیرساختی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور و یک قرارداد خرید تجهیزات از تولیدکنندگان داخلی افتتاح کردند.
انعقاد ۱۱ قرارداد خرید تجهیزات شبکه از شرکتهای دانشبنیان داخلی توسط اپراتورهای ارتباطی به ارزش بیش از ۲ هزار میلیارد تومان با هدف حمایت از تولید تجهیزات مخابراتی و ارتباطی با فناوری بالا و بومیسازی تجهیزات شبکه ملی اطلاعات، افتتاح سایت های نسل پنجم اینترنت برخی از مهم ترین پروژه ها و اقداماتی بود که سال گذشته در این روز رونمایی و افتتاح شد.
نگاهی به مهمترین شعارهای روز جهانی مخابرات
نوآوری دیجیتال برای توسعه پایدار از جمله شعارهای ITU برای این روز در سال ۲۰۲۴ بود که توضیح داده شده بود روز جهانی ارتباطات فرصتی است برای شناخت اینکه چگونه نوآوری دیجیتال میتواند به ارتباط همه افراد کمک کند و درهای شکوفایی پایدار را برای همه باز کند.
توانمندسازی کشورهای کمتر توسعهیافته از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات از دیگر شعارهای این اتحادیه در سال ۲۰۲۳ است. این اتحادیه در توضیح شعار گفته شده توضیح داده شد برنامهای جهت ایجاد زمینه ای در راستای توسعه پایدار برای همگان تا سال ۲۰۳۰ را در دست اقدام داست و سرمایه گذاری در کشورهای نوپا و سرزنده می تواند باعث تداوم رشد نسل های آتی باشد.
در دنیای امروز، ارتباطات نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از منظر اجتماعی و فرهنگی نیز نقشی بیبدیل ایفا میکند. از طریق ارتباطات دیجیتال، افراد از سراسر جهان میتوانند به راحتی با یکدیگر در تماس باشند، نظرات و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و درک بهتری از فرهنگها و دیدگاههای مختلف پیدا کنند.