۲ عامل اصلی ابتلا به سرطان
- پایگاه خبری و تحلیلی رشد
- شناسه خبر: 32812
- تاریخ و زمان ارسال: 20 مهر 1402 ساعت 10:07
پایگاه خبری و تحلیلی رشد : فوق تخصص سرطانهای بالغین و بیماریهای خون در خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه نقش تغذیه سالم در پیشگیری و حتی درمان سرطان تایید شده است، اظهار کرد: شیوه زندگی و مهارتهای تغذیه سهم مهمی در بروز سرطان دارند به طوری که درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب ارتباط دارد.
به گزارش ایسنا؛ حسن مرتاضی در مورد سرطان و عوامل ایجاد آن گفت: سرطان بیماری است که از تکثیر غیر طبیعی سلولهای بدن شروع میشود. بدن انسان از میلیونها سلول ساخته شده که با یکدیگر گروهبندی شده تا بافتها و اندامهای مختلف را بسازند.
وی با بیان اینکه ژنهای داخل هر سلول به آن دستورات لازم را صادر میکنند، افزود: گاهی اوقات این دستورات در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیر طبیعی دارد و پس از مدتی گروهی از سلولهای غیرطبیعی میتوانند در خون یا سیستم ایمنی گردش کرده یا تبدیل به توده یا تومور بدخیم یا سرطان شوند.
این فوق تخصص سرطانهای بالغین و بیماریهای خون بیان کرد: علت اصلی سرطان جهش یا تغییرات دیانای در سلولهای بدن است. جهشهای ژنتیکی بعضی اوقات زمینه ارثی دارند اما گاهی اوقات بر اثر عوامل محیطی ایجاد میشوند.
مرتاضی ادامه داد: عوامل محیطی سرطان زا شامل مواد سرطانزای فیزیکی( اشعه رادیواکتیو و UV)، مواد سرطانزای شیمیایی شامل دود سیگار، الکل، آلودگی هوا، غذا و آب آشامیدنی آلوده و آزبست یا پنبه نسوز و مواد سرطانزای بیولوژیکی شامل ویروسها، باکتریها و انگلها هستند.
وی افزود: عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به سرطان شامل مصرف تنباکو، مصرف مشروبات الکلی، رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک و فعالیت بدنی، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، قرارگیری قرار گرفتن در معرض پرتوها، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مبتلا شدن به بعضی از عفونتها از جمله هلیکوباکترپیلوری، ویروس پاپیلومای انسانی، هپاتیت c و B و HIV هستند.
این فوق تخصص سرطانهای بالغین و بیماریهای خون با تاکید بر اینکه نقش تغذیه سالم در پیشگیری و حتی درمان سرطان تایید شده است، ادامه داد: شیوه زندگی و مهارتهای تغذیه سهم مهمی در بروز سرطان دارند به طوری که درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب ارتباط دارد.
مرتاضی، پیشنهاداتی برای غذای سالم داشت و اظهار کرد: رژیم غذایی غنی از مواد گیاهی استفاده کرده و از گیاهان دارای چربی کمتر، فیبر بیشتر و مواد مغذی ضد سرطان که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.
وی افزود: در رژیم غذایی خود فیبر کافی در نظر بگیرید. مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده را محدود کرده و چربی را از رژیم غذایی خود حذف نکنید.
مرتاضی با تأکید بر عدم مصرف الکل، ادامه داد: مطالعات مشخص کردند که بی تحرکی با خطر بالای بروز سرطان و مرگ و میر همراه خواهد بود. فعالیت فیزیکی باعث تغییر در سطح بعضی از هورمونها شده و با مصرف بعضی از مواد غذایی از افزایش وزن افراد جلوگیری میکند. علاوه بر این شواهد نشان میدهد که خطر ایجاد سرطان در کسانی که فعالیت فیزیکی منظمی دارند به وضوح کاهش پیدا میکند.
وی افزود: مراجعه دیرهنگام بیماران درمان را سختتر و به مرتب هزینهها را افزایش میدهد. به عنوان مثال در مورد سرطان پستان اگر بیمار در مراحل اولیه مراجعه کند به طور ساده و یا پرتو درمانی یا هورمون درمانی میتوان به فرد کمک کرد اما معمولاً بیماران دیر مراجعه کرده و در شرایطی که برای درمان اقدام میکنند نیاز به شیمی درمانی وجود دارد و احتمال بهبودی نسبت به درجات اول بیماری کمتر خواهد بود.